Sağlıklı ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 8 Teklif

Yılbaşı, sevdiklerimizle birlikte keyifli sofralarda buluştuğumuz özel bir gün. Lakin bu kutlamalar sırasında çok yemek ve sıhhatsiz seçimler yapmak, yeni yılın birinci gününü; mide sorunları, kan şekeri dengesizlikleri ve enerjisizlik üzere meselelerle karşılamamıza neden olabiliyor. Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, özellikle yüksek kalorili yiyecekleri ve şekerli içecekleri fazla tüketmekten kesinlikle kaçınılması gerektiğine dikkat çekerek “Zira, bu üslup beslenmek hem sindirim sistemini zorlar hem de uzun vadede kilo denetimini olumsuz etkileyebilir. Yılbaşı sofrasında, sağlıklı ve hafif alternatiflerle dengeyi sağlamak ise yeni yılı karşılama gücümüzü artırır. Dikkat etmemiz gereken en kıymetli mevzu, porsiyon denetimi yapmak ve sağlıklı alternatiflere yönelmektir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, yılbaşı sofrasında dikkat etmemiz gereken 8 değerli kuralı anlattı; değerli teklifler ve ihtarlarda bulundu! 

 

 

Az ve öz atıştırmalıklar seçin

 

Patates cipsi ve kremalı soslar üzere yüksek kalorili ve yağ oranı yüksek atıştırmalıklar yerine; havuç, salatalık ve kırmızıbiber üzere zerzevat çubuklarıyla birlikte, yoğurtlu taban soslarını tercih edin. Bu seçenekler hem düşük kalorili hem de vitamin ve lif açısından varlıklı oldukları için sindirimi kolaylaştırır. Ayrıyeten hafif atıştırmalıklar sayesinde midenizi fazla doldurmadan ana yemeğe sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.

 

 

Yeni yıl mezelerinizi kendiniz hazırlayın

 

Hazır meze almak yerine, sağlıklı ve yaratıcı tanımlarla mezelerinizi kendiniz hazırlayın. Örneğin, yoğurtlu pancar salatası, avokadolu humus yahut közlenmiş zerzevat püreleri üzere seçenekleri tercih edebilirsiniz. Düşük kalorili, besleyici ve lezzetli olan bu mezeler sofranızı renklendirecektir. 

 

 

Salatanız renkli ve çeşitli olsun 

 

Yılbaşı sofranızda kesinlikle bol zerzevat içeren bir salata bulundurun. Marul, roka, havuç, pancar ve nar üzere gereçlerden oluşan renkli bir salata sofranıza görsellik katar ve lif içeriği sayesinde uzun müddet tokluk sağlar. Ayrıyeten salatanın mideye dolgunluk hissi vermesi, öbür yemeklerden daha az tüketmenize yardımcı olur ve kalori denetimini takviyeler.

 

 

Kızartma yerine fırında yahut ızgara metodunu tercih edin

 

Kızartılmış yemekler yüksek yağ içerikleri nedeniyle sindirimi zorlaştırmalarının yanı sıra midenizi de rahatsız edebilir. Bunun yerine, fırında yahut ızgarada pişirilmiş hindi, balık yahut zerzevatları tercih edebilirsiniz. Bu usuller yiyeceklerin doğal lezzetini korurken, ekstra kalori alımını maniler ve daha hafif bir yemek tecrübesi sunarlar.

 

 

Şekerli ve ağır tatlılardan kaçının

 

Yılbaşı tatlılarında şerbetli ve ağır tatlılar yerine, sütlü tatlılar yahut meyve bazlı hafif alternatifler tercih edin. Örneğin, süt ile hazırlanmış bir muhallebi yahut taze meyvelerle süslenmiş chia pudingi uygun bir seçenek olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, “Bu cins tatlılar, hem tatlı isteğinizi karşılar hem de midenizi rahatsız etmeden yemeğinizi hafif bir formda sonlandırmanıza yardımcı olur” diyor. 

 

Porsiyon denetimine dikkat edin

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, yılbaşı gecesi farklı yemeklerden tatmak isterseniz porsiyonlarınızı küçük tutmaya ihtimam göstermeniz gerektiğini belirterek, “Her yemekten bir ölçü almak, hem çeşitliliği deneyimlemenizi sağlar hem de midenizi fazla doldurmaz. Porsiyon denetimi, bilhassa mide rahatsızlıklarını ve gereksiz kalori alımını önlemenin en tesirli yollarından biridir” diye konuşuyor. 

 

Yavaş yemeye itina gösterin

 

Yılbaşı sofrasında yemekleri süratlice tüketmek yerine keyifle ve yavaşça yiyin. Bu, daha az yemenizi ve sofranın tadını daha uzun mühlet çıkarmanızı sağlar. Yavaş yemek, birebir vakitte sindirimi kolaylaştırarak mide sorunlarını önler. Sohbete ve yemeğe eşit vakit ayırmak dengeyi sağlar ve gücünüzü gece boyunca yüksek meblağ.

 

Hindi Köftesi: Lezzetli ve vitamin deposu 

 

Yılbaşı sofralarında hindi, varlıklı vitamin içeriğiyle öne çıkıyor. Hindinin kokusundan hoşlanmayanlar için en güzel alternatif, hindi köftesidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, hindinin bilhassa B kümesi vitaminler (B6 ve B12) açısından güçlü olduğuna işaret ederek, “B6 vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirirken enerji üretimini artırır; B12 vitamini ise hudut sistemi sıhhatinde kıymetli bir rol oynar. Hindi köftesi, hem bu vitaminlerden faydalanmanızı sağlar hem de kokusuz, lezzetli bir alternatif sunar. Böylelikle sofranızda sağlıklı ve pratik bir seçenek oluşturmuş olursunuz” diyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapın

Sitemiz bir sosyal içerik platformu ve haber sitesi olup çeşitli kategorilerde yayın yapmaktadır. Her türlü soru, görüş, öneri ve istekleriniz ayrıca reklam ve tanıtım yazısı talepleriniz için shmedya@proton.me adresine mail iletebilirsiniz.
gaziantep marangoz takipçi satın al mobile legends elmas hd film izle film izle instagram takipçi satın al likit antalya psikolog calculator kiralık konteyner kiralık yük konteyner kiralık konteyner ev kiralık şantiye konteyner yedek parçaları
pubg uc yükleme mlbb elmas pubg mobile uc valorant vp
film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle film izle